Boekentip: Accelerated Learning
Een andere manier van trainingen geven: een effectievere training sneller ontworpen
Wil je graag sneller een training ontwerpen die effectiever is? Dit boek helpt: The Accelerated Learning Handbook. Het lijkt misschien een vreemde eend in de bijt op een site over security-awareness (informatiebeveiligingsbewustzijn). Toch wil ik graag dit boek van Dave Meier onder de aandacht brengen omdat zijn kijk op het opzetten en geven van trainingen origineel en effectief is.
Veel mensen weten dat het belangrijk is aantrekkelijke trainingen te geven, maar ze weten niet hoe ze dat moeten doen. Als je dit goed doet zijn de resultaten vele malen beter. Ik zal hier wat voorbeelden geven en als het je aanspreekt kun je zelf het boek aanschaffen.
Een paar principes van Accelerated Learning (AL)
- Leren gaat met je hele brein én lichaam
- Leren is creëren, niet consumeren
- Samenwerken ondersteunt leren
- Leren gaat tegelijkertijd op veel verschillende niveaus
- Leren door doen
- Positieve emoties verhogen de leeropbrengst
- Het beeld-geheugen neemt informatie direct en automatisch op
Om hier invulling aan te geven moeten vier leerstijlen aan bod komen, SAVI:
- Somatisch leren door gebruik van beweging. Bijvoorbeeld door een schaalmodel te bouwen of rond te lopen door het gebouw en interviews te houden.
- Auditief leren door luisteren EN spreken. Bijvoorbeeld door deelnemers aan elkaar te laten vertellen wat ze geleerd hebben en hoe ze het gaan implementeren.
- Visueel leren. Bijvoorbeeld door het gebruik van beeldende taal en lichaamstaal, pictogrammen laten maken, observaties, gebruik van driedimensionale objecten.
- Intellectueel leren. Bijvoorbeeld door problemen op te lossen, creatieve ideeën te genereren, nadenken over de gevolgen van een situatie.
De vier fases van leren
De theorie van AL verdeelt het leren in een cyclus van vier fases. Het model is universeel en toepasbaar op alle soorten van leren, van baby’s die met speelgoed leren spelen tot volwassenen op dansles of werknemers die opgeleid worden tot manager. In het kort zijn dit de vier fases.
- Preparation – de voorbereidende fase. Het doel van deze fase is de deelnemers in een positieve stemming te krijgen ten opzichte van het onderwerp en de leersituatie en hun interesse te wekken.
- Presentation – de presentatiefase. Het doel is de deelnemers de leerstof aan te bieden op een onderhoudende, prettige manier waarbij alle leerstijlen aan bod komen.
- Practice – de oefenfase. In deze fase kunnen de deelnemers oefenen en zich de leerstof eigen maken.
- Performance – de uitvoeringsfase. Deze fase laat de deelnemers het geleerde toepassen en verder uitbreiden. Dit loopt lang door en vindt grotendeels plaats als de deelnemers weer terug zijn op hun werkplek.
Dit is natuurlijk maar een heel beknopte weergave van wat AL inhoudt. Ook al geef je maar een korte presentatie van een half uurtje over security-awareness, als je wilt dat het impact heeft kun je ook dan al deze fases en leerstijlen aan bod laten komen. Bij PrivacyLab doe ik dat ook. Als jij dit nu in je volgende security-awarenesstraining of -presentatie toepast, al is het maar één van de ideeën, kijk dan eens wat het resultaat is. Ik ben benieuwd, laat het weten in het commentaarveld hieronder!
Over Dave Meier
Dave Meier was twintig jaar geleden in dienst bij een fabriek en gaf daar trainingen. Hij merkte dat de gewone klassikale trainingen niet erg effectief waren. Hij probeerde de trainingen interactiever te maken, maar de organisatie was daar niet klaar voor. Hij nam ontslag ging het principe van AL overdragen aan vele trainers die daardoor succesvoller werden. Meer informatie op http://www.alcenter.com
Kopen
Het boek The Accelerated Learning Handbook is te koop bij bol.com. (Alleen verkrijgbaar in het Engels)
Laat ik er open over zijn: als je een boek bij bol.com aanschaft via een link op mijn website krijg ik een kleine provisie voor de doorverwijzing. Maar: jij betaalt niets meer dan anders, dus waarom niet?
Heb je specifieke vragen over dit boek, zet deze dan hieronder in het commentaarveld of neem contact op met PrivacyLab.
Deel alsjeblieft dit artikel met jouw netwerk via de deelknop op Facebook, Twitter, Tumblr en Google+, zodat ook de mensen in jouw netwerk hiervan kunnen profiteren. Delen op LinkedIn moet nog handmatig.
0 Comments