Boek Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid

  • Leer wat er mis kan gaan op het gebied van informatiebeveiliging en privacy bij de lokale overheid.
  • Leer hoe je collega’s en bestuur motiveert om te veranderen.
  • Leer hoe je in 6 stappen een informatieveilige organisatiecultuur creëert en vasthoudt.

 

Alt Text

Als gegevens op straat komen te liggen

Voor een goede dienstverlening aan burgers en bedrijven heb je actuele en juiste gegevens nodig. Daarom verwerken gemeenten veel persoonsgegevens, en zowel burgers als bedrijven moeten ervan op aan kunnen dat die informatie bij de gemeente in goede handen is. Maar met het belang van informatieverwerking zijn ook de risico´s toegenomen: cybercriminelen stelen gegevens, processen zijn onvoldoende ingericht en soms gaan medewerkers onbedoeld slordig om met persoonsgegevens. De impact van dit soort incidenten is groter dan ooit. Persoonlijke gegevens liggen op straat en burgers voelen zich te kijk gezet. Of erger, ze worden slachtoffer van chantage of fraude. Het is allemaal mogelijk. En het is allemaal al eens gebeurd. We wapenen ons tegen deze risico’s met technische maatregelen en strikte wetgeving. Maar dat is niet voldoende. Als de medewerkers zich niet bewust zijn van het belang en de risico’s van gegevensbescherming, dan werkt het niet. Daarom is privacybewustzijn zo belangrijk.

Groter privacybewustzijn = groter vertrouwen

Lukt het om jouw organisatie bewust te maken van de risico’s omtrent privacy? Dan zullen zij hun manier van werken daarop aanpassen. Het gevolg:

  • De informatieverwerking gebeurt veiliger.
  • De risico’s van gegevensdiefstal en datalekken worden kleiner.

Maar er is meer. Bewuste gegevensbescherming dwingt tot keuzes: welke informatie is relevant? Welke gegevens zijn overbodig? En klopt het wat ik nu lees of invoer? Dit boek reikt handvatten waarmee je de bewustwording vergroot van zowel medewerkers als bestuurders bij de lokale overheid.

Alt Text

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy. is 240 pagina’s dik en kost € 29,95. Bij 10 of meer exemplaren gelden kortingen. Neem hiervoor contact op via support@privacylabnederland.nl

In zes stappen naar een privacybewuste organisatiecultuur

In het eerste deel van het boek lees je wat er is mis kan gaan op het gebied van privacy en informatiebeveiliging. Met deze informatie kun je het management bewustmaken van het belang van goede privacymaatregelen en de risico’s wanneer die niet genomen worden. Je beantwoordt er ook vragen mee van je collega’s en kunt hen motiveren om zelf bewuster met informatie om te gaan. In het tweede deel maak je kennis met het Privacylab-model: in zes stappen leer je een plan van aanpak ontwikkelen, uitvoeren en verankeren, zodat je samen met medewerkers en management tot een blijvende cultuurverandering komt.

Alt Text

Het PrivacyLab-model: gebaseerd op onderzoek, gevalideerd door gebruikers

De basis voor het PrivacyLab-model ligt in mijn eigen, jarenlange werkervaring, aangevuld met uitgebreid markt- en literatuuronderzoek, klantfeedback en een studie naar het werk van John P. Kotter, autoriteit op het gebied van verandermanagement. Mijn naam is Martine van de Merwe. Jarenlang werkte ik als IT-adviseur en –auditor en als beleidsadviseur bij gemeenten. Gaandeweg werd mij duidelijk: in gegevensbeveiliging valt de meeste winst te halen door…het veranderen van gedrag. Met dat doel maakte ik de overstap naar veiligheidsbewustzijn en uit die carrièreswitch werd in 2015 PrivacyLab geboren. Tegenwoordig geef ik trainingen, spreek ik op congressen en ben ik als mede-oprichter actief op het beroepsplatform Security Awareness NL. Dit boek schreef ik samen met Erna en Renco om CISO’s, privacyfunctionarissen, FG’s en andere privacy- en informatieveiligheidsverantwoordelijken op pad te helpen naar een beter informatieveiligheidsbewustzijn binnen hun organisatie.

“Je hoeft niet het hele boek door te ploegen. Het is zodanig opgezet, dat je ook alleen het onderdeel kunt nazoeken waar je meer over wilt weten.”

Mede-auteurs

Erna Havinga

Erna heeft als adviseur ruim 20 jaar ervaring op zowel het gebied van privacy als op informatiebeveiliging. In haar optiek is informatieveiligheid geen technische zaak, maar voornamelijk een zaak van mensen.

Renco Schoemaker

Renco stapte in 2014 in het vak van informatiebeveiliging en privacy. Sinds die tijd heeft hij tal van kleine en grote gemeenten op pragmatische wijze verder geholpen bij uiteenlopende beveiligings- en privacyvraagstukken.

Media

[learn_press_profile]